12.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Γιατί έφυγε ο Σάντος το 2014; Τον έδιωξε η «κακιά ΕΠΟ» του Σαρρή ή συνέβη κάτι άλλο;

Must read

Τι συνέβη το 2014 ανάμεσα στην ΕΠΟ (διοίκηση Σαρρή) και στον Φερνάντο Σάντος; Η «κακιά» και ελεγχόμενη από τον Ολυμπιακό ΕΠΟ έδιωξε κακήν-κακώς τον όντως πετυχημένο τεχνικό, υπηρετώντας ένα σχέδιο για την άλωση της εθνικής ομάδας;

Ο κ. Σάντος μίλησε έως τελικής (προφορικής μεν, οριστικής δε) συμφωνίας με τον ΠΑΟΚ, πήρε τις αποφάσεις του και στη συνέχεια, όταν ο κ. Σαββίδης διαφοροποίησε τη στάση του και διέλυσε τη συμφωνία, επιχείρησε και πάλι να συμφωνήσει με την ΕΠΟ, που όμως είχε ήδη κινήσει για την αναζήτηση νέου προπονητή;

Αληθεύει ο αστικός μύθος ότι η Ομοσπονδία «δεν έβαλε στο αεροπλάνο» τον κ. Σάντος από τη Βραζιλία και «τον παράτησε» στη χώρα του καφέ να προσπαθεί να βρει τρόπο να ταξιδέψει για τη Λισαβόνα;

Ποιος ήρξατο χειρών αδίκων στην ιστορία αυτή; Ποιος έχει την ευθύνη για τη διάρρηξη μιας εξαιρετικά επιτυχημένης, κατά κοινή ομολογία, συνεργασίας;

Σε γενικές γραμμές (υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες) τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

Με το συμβόλαιο του κ. Σάντος να λήγει στις 31.12.2013 και να επεκτείνεται αυτόματα, σε περίπτωση πρόκρισης, έως τις 31.07.2014, η ΕΠΟ αναζήτησε, πριν  ακόμη από τη λήξη των αγώνων της προκριματικής φάσης για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, κοινό τόπο για την εκ νέου ανανέωση, για μια εισέτι διετία, του συμβολαίου του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρώτη κρούση έγινε από την άνοιξη του 2013 με τους ίδιους με τους ισχύοντες τότε οικονομικούς όρους.

Έως τον Φεβρουάριο του 2014 όλες οι απόπειρες της Ομοσπονδίας να συνομιλήσει με τον Πορτογάλο τεχνικό, ώστε να έχει μια σαφή απάντηση στην πρόταση της  απέβησαν άκαρπες. Ο κ. Σάντος με την τακτική των καθυστερήσεων απλώς δεν απαντούσε ζητώντας συνεχώς επιπλέον χρόνο για να πάρει τις αποφάσεις του.

Στις 23.02.2014, στη διάρκεια της κλήρωσης της προκριματικής φάσης του Euro 2016 της Γαλλίας που διεξήχθη στη Νίκαια ο κ. Σάντος απάντησε, τελεσίδικα και οριστικά για τους δικούς του σεβαστούς καθόλα λόγους, αρνητικά στην πρόταση ανανέωσης που του είχε καταθέσει η ΕΠΟ Το «όχι του» δεν σήκωνε αντίρρηση.

Στη διάρκεια της τελετής της κλήρωσης η αρνητική του απάντηση προκάλεσε την έκπληξη ακόμη και του Προέδρου της Π.Ο.Πορτογαλίας, ο οποίος διερωτήθηκε ενώπιον της ελληνικής αποστολής « δεν καταλαβαίνω γιατί ο Φερνάντο αρνείται την πρόταση», για να παρέμβει αμέσως ο Γιώργος Σαρρής και να τον προτρέψει «πες του κι εσύ κάτι να τα βρούμε».

Περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου 2014 η τακτική του κ. Σάντος απέκτησε (μετά την εντονότατη φημολογία όλου του προηγούμενου διαστήματος) συγκεκριμένη αιτιολογία: την πρόταση του ΠΑΟΚ Μια πρόταση πολύ ελκυστική για τον ομοσπονδιακό προπονητή και με υψηλές οικονομικές διασφαλίσεις σε σχέση με αυτή της ΕΠΟ, η οποία δεν μπορούσε να πλησιάσει το επίπεδο προσφοράς του Δικεφάλου.

Παρόλα αυτά η ΕΠΟ εξακολούθησε να κρατάει τις πόρτες ανοιχτές διαμηνύοντας στην πλευρά του Σάντος ότι «θα βγει στην αγορά για να βρει προπονητή, αλλά έως να βρει και να συμφωνήσει μαζί του είναι διατεθειμένη ανά πάσα στιγμή να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με τον Πορτογάλο τεχνικό και να προσπαθήσει να βρεθεί κοινός τόπος για να συνεχιστεί η συνεργασία».

Τον Απρίλιο – Μάιο 2014 η πρόταση του ΠΑΟΚ αποσύρθηκε. Ο κ. Σαββίδης έκοψε ρόδα μυρωμένα: τη βρήκε ακριβή και την ακύρωσε. Έως τότε η ΕΠΟ περίμενε, επέμενε και έλπιζε στην ανανέωση της συνεργασίας.

Η εθνική ομάδα ξεκίνησε την προετοιμασία για το Μουντιάλ με τον κ. Σάντος υπ΄ατμόν, καθώς η ΕΠΟ δεν μπορούσε άλλο να περιμένει και κίνησε τη διαδικασία για την αναζήτηση νέου προπονητή.

Ακόμη και τις μέρες που οι κ.κ. Σαρρής και Φύσσας (με εξουσιοδότηση του Σαρρή) συνομιλούσαν με ξένους τεχνικούς (και οι δυο συνομίλησαν με δέκα υποψήφιους προπονητές) το μυαλό της ΕΠΟ ήταν στον Σάντος

Τις ίδιες, ακριβώς, μέρες στην ΕΠΟ έφτασε η πληροφορία ότι ο κ. Σάντος μίλησε και συμφώνησε με ομοσπονδία της Αφρικής (ειπώθηκε για τη Ζάμπια) με «πάρα πολλά λεφτά» και ότι « η συμφωνία θα επικυρωθεί στη Βραζιλία».

Η εθνική έφτασε στη Βραζιλία με τον προπονητή της «αλλού γι΄αλλού» και τους ποδοσφαιριστές να ξέρουν ότι τους αποχαιρετάει. Ακόμη και η δημόσια εικόνα του κ. Σάντος στην τεχνική περιοχή στην διάρκεια των αγώνων της πρώτης φάσης στο Μουντιάλ ( αποβλήθηκε από τον πάγκο) υποστήριζε την κατάσταση αυτή.

Η πρόκριση της εθνικής ομάδας άλλαξε όλους τους σχεδιασμούς. Η συμφωνία με την ομοσπονδία της αφρικανικής χώρας για κάποιο απροσδιόριστο λόγο χάλασε. Ο κ. Σάντος, με δική του πρωτοβουλία ανέκρουσε πρύμναν και  διερεύνησε, θεωρητικά πάντα, την προοπτική να συνομιλήσει με τη διοίκηση της ΕΠΟ για την πιθανότητα ανανέωσης της συνεργασίας τους ,αλλά πλέον ήταν, θεσμικά και πολιτικά, πολύ αργά

Σημειώνεται, πως ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής είχε επιλέξει να εκδώσει, χωρίς καν να ενημερώσει την ΕΠΟ, μόνος του εισιτήρια επιστροφής στη Λισαβόνα. Η Ομοσπονδία έμαθε την πρωτοβουλία του αυτή μετά την άτυχή διαδικασία των πέναλτι που στοίχισε την πρόκριση στους «8» του παγκοσμίου κυπέλλου.

Η σχέση ΕΠΟ – Σάντος διαλύθηκε. Ο καθένας πήρε το δρόμο του για την πατρίδα του κι η υπόθεση έληξε άδοξα. Μεγάλα παιδιά ήταν και οι δύο πλευρές, πήραν την ευθύνη των αποφάσεων τους και πορεύτηκαν.

Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι γνωστά, μια και είναι καταγεγραμμένα σε κάποια ρεπορτάζ αλλά και στις αποφάσεις των οργάνων της Ομοσπονδίας.

Ο αστικός μύθος για την κακιά ΕΠΟ, που δεν ανανέωσε τη συνεργασία με τον εθνικό προπονητή με δική της ευθύνη, προέκυψε αμέσως μετά, όταν χρειάστηκε η κατασκευασμένη αστειότητα περί της «εγκληματικής οργάνωσης», με την οποία στην πλάτη της επέστρεψε η αποστολή της Ομοσπονδίας από τη Βραζιλία, να διανθιστεί επικοινωνιακά και με το θέμα Σάντος.

Την ευγενική αυτή προσπάθεια την ανέλαβαν οι γνωστοί πληρωμένοι δολοφόνοι χαρακτήρων. Με την αμέριστη συνδρομή υψηλόβαθμων στελεχών των εθνικών ομάδων.

Έτερον ουδέν…

Υ.Γ. Υπενθυμίζω τη λεπτομέρεια «για τις λεπτομέρειες»… Για να μην ξεχνιόμαστε!

Πηγή: FWS.GR

Σχετικά άρθρα

Τελευταία νέα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com