16.4 C
Athens
Παρασκευή, Απρίλιος 16, 2021

Πρωταθλητής και αναδιάρθρωση, η πιο δίκαιη λύση

Must read

Όταν ο κ. Αυγενάκης αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της αναδιάρθρωσης των εθνικών κατηγοριών (και εννοεί σε όλα τα σπορ, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο) δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών και να αποδέχεται τη βασική τους αλήθεια: Επίσημη αθλητική δραστηριότητα σε συνθήκες ζώντος, ενεργού κορωνοϊού δεν πρόκειται να υπάρξει.

Κανείς δεν μπορεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να προεξοφλήσει αγωνιστικά αποδεκτή διαχείριση, έστω και σε συνθήκες ανάγκης, των αθλητικών διοργανώσεων. Κανείς δεν πρόκειται να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά και να πάρει την ευθύνη μιας νέας αναζωπύρωσης της διάδοσης του ιού από την ώρα που είναι βέβαιη η επανεμφάνιση του από το φθινόπωρο.

Στη σχεδόν βέβαιη διακοπή του συνόλου των αθλητικών διοργανώσεων ο κ. Αυγενάκης δημοσιοποιεί (και ορθώς πράττει) το αυτονόητο. Την πρόδηλη ανάγκη να αντιμετωπιστούν, δια των Λιγκών και των Ομοσπονδιών, τα κορυφαία ζητήματα της τεχνητής ολοκλήρωσης των διοργανώσεων κόντρα στις εγκεκριμένες προκηρύξεις τους και υπό την ασφυκτική πίεση των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων της νέας (όποτε και αν ξεκινήσει αυτή) περιόδου.

Οι διοργανώσεις αυτές και η διαδικασία με την οποία συγκροτούνται και εξελίσσονται αγωνιστικά είναι που «εκβιάζει», κατά βάση, όλες τις Λίγκες και τις Ομοσπονδίας να πάρουν λογικές αποφάσεις σε παράλογους καιρούς για την κορυφή της βαθμολογίας. Η απαίτηση να ονοματισθεί πρωταθλητής και να καταταγούν στη συνέχεια οι υπόλοιπες ομάδες με δικαίωμα να αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου, η εύκολη και χωρίς καμία ουσιαστική (πλην του επικοινωνιακού) επίπτωση απόφαση.

Στην ουρά η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Προβάλλει αναγκαίος ένας προωθητικός και «δίκαιος» συμβιβασμός ανάμεσα στις προβλέψεις της μιας προκήρυξης για τον υποβιβασμό και στις αντίστοιχες μιας άλλης για τον προβιβασμό.

Κάτι σαν τον τετραγωνισμό του κύκλου ένα πράμα που και «δικαιοσύνη» θα αποδώσει και τις προκηρύξεις θα λάβει υπόψη του.

Πρακτικά, η επιλογή της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών είναι μονόδρομος εάν κι εφόσον οι εθνικές διοργανώσεις διακοπούν οριστικά και είναι αδύνατη η ολοκληρωτική ικανοποίηση των προβλέψεων των προκηρύξεων για τον προβιβασμό και τον υποβιβασμό.  Δηλαδή, η απόφαση να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα από την ανώτερη κατηγορία και να προβιβαστεί ο προβλεπόμενος αριθμός ομάδων από την προκήρυξη της αμέσως κατώτερης κατηγορίας.

Είναι η πλέον δίκαιη, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, επιλογή που διασφαλίζει την, σε μεγάλο ποσοστό, απρόσκοπτη συνέχιση των διοργανώσεων στη νέα περίοδο και δίνει το δικαίωμα να επανασχεδιαστούν, μετά από μια μεταβατική, ενδιάμεση κατάσταση, οι εθνικές κατηγορίες για το μέλλον.

Βεβαίως, η απόφαση αυτή πριμοδοτεί τις αδύναμες ομάδες της ανώτερης κατηγορίας καθώς διασφαλίζει την συμμετοχή του και στη νέα περίοδο στην ίδια κατηγορία. Είναι η αρνητική εξέλιξη της αναδιάρθρωσης.

Την ίδια ώρα, όμως, επιβραβεύει, όπως είναι δίκαιο να πράξει, τις δυνατές, τις πρωταγωνίστριες ομάδες της αμέσως κατώτερης κατηγορίας και τους προσφέρει, τεχνητά έστω, το αγωνιστικό κέρδος που δικαιούνται από μια ολόκληρη πορεία σε ένα πρωτάθλημα. Είναι η θετική πλευρά της αναδιάρθρωσης.

Από την εξέλιξη αυτή κερδίζουν όλοι. Είναι μια κλασσική «win – win» εξέλιξη, στην οποία όλοι θα χρειαστεί να απαντήσουν και πολύ συντομότερα από όσο αναμένουν. Ο κ. Αυγενάκης αυτή την προοπτική έθεσε στον δημόσιο διάλογο και ορθώς έπραξε.

Υ.Γ. 1. Το κείμενο γράφεται με αφορμή τη διασύνδεση των πρωταθλημάτων στο γυναικείο βόλεϊ (Volley League, Pre League, Α2 κατηγορία και Β΄ Εθνική κατηγορία) και όχι στο ποδόσφαιρο όπως όλοι, προφανώς, πιστέψατε.

Απλώς, είναι ακριβώς ίδιες οι συνθήκες και στο ποδόσφαιρο.

Υ.Γ. 2. Η ώρα που σύμπασα η Super League θα παρακαλάει τον κ. Μαρινάκη να επανέλθει δριμύτερος και να αγοράσει τη NOVA, δια της Forthnet, με δρασκελιές πλησιάζει. Μόλις η ΕΡΤ ανακοινώσει επισήμως «φράγκα τέλος» θα σηκωθεί τέτοιο τσουνάμι που κανένας δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει πλην του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Με κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων βεβαίως….

Σχετικά άρθρα

Τελευταία νέα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com