14.5 C
Athens
Παρασκευή, Απρίλιος 16, 2021

AHEPA: Επιστολή Γ. Χωριάτη σε Μάικ Πομπέο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ

Must read

Η AHEPA, η μεγαλύτερη οργάνωση παγκοσμίως που σχετίζεται με την προώθηση ελληνικών θεμάτων και ιδρύθηκε στην Ατλάντα πριν από 98 χρόνια, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο, μέσω του Ύπατου Προέδρου της, Γιώργου Χωριάτη (George Horiates), ζητώντας μεταξύ άλλων την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναλυτικά η επιστολή του Ύπατου Προέδρου της AHEPA, Γιώργου Χωριάτη:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ Pompeo

Εκ μέρους των μελών της Ένωσης ΑΧΕΠΑ, της κορυφαίας διεθνούς ένωσης υπηρεσιών βάσης Αμερικανών πολιτών Ελληνικής κληρονομιάς (καταγωγής) και Φιλελλήνων, σας γράφω για να μεταφέρω την έντονη ανησυχία της οργάνωσής μας σχετικά με την επικίνδυνη επιθετικότητα της Τουρκίας, χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ, προς τη σύμμαχο χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ Ελλάδα στο Αιγαίο. Η τελευταία φορά που η ένταση είχε κλιμακωθεί λόγω της Τουρκικής επιθετικότητας σε αυτό το επίπεδο ήταν το 1996 και έχει οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου θέτοντας σε περιττό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

H προτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών στις Τουρκικές αρχές να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους είναι ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, οποιαδήποτε αναφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα ως «αμφισβητούμενα νερά» είναι απλώς απαράδεκτη, εσφαλμένη και εξυπηρετεί μόνο στην ενθάρρυνση της Τουρκίας.

Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt ότι τα Ελληνικά νησιά δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), με την πιο πρόσφατη δήλωση να έχει γίνει την προηγούμενη εβδομάδα.

Ας είμαστε ξεκάθαροι – το Καστελλόριζο είναι κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα σύνορά της, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι μία θέση που γνωρίζουμε ότι συνάδει με τη διακυβέρνηση Τραμπ.

Μία ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και θέτει το ΝΑΤΟ σε κίνδυνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσθέσουν στο αρχικό μήνυμά τους προς τις Τουρκικές αρχές την προτροπή να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στείλουν ένα ισχυρότερο και πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι οι πράξεις της είναι καταδικαστέες, παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και δε θα γίνουν ανεκτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει ως συνήθως, φέρνοντας δύο μέλη του ΝΑΤΟ στο χείλος της ένοπλης σύγκρουσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να ακολουθήσουν πολιτική κατευνασμού με την Τουρκία και να περιμένουν μέχρι να είναι πολύ αργά. Πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Τζέφρι Πάιατ Γιώργος Χωριάτης AHEPA
Ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ

Το αίτημά μας

Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα συνεχίζει να ανησυχεί έντονα με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που προκαλεί τα Αμερικανικά συμφέροντα ασφάλειας και απειλεί συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στρατηγικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

➢ Παροτρύνουμε την Κυβέρνηση να καταδικάσει την Τουρκία για τις πράξεις της στο Αιγαίο που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες.

➢ Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Κύριε Υπουργέ Pompeo, σας ζητούμε να χρησιμοποιήσετε την εξουσία που σας έχει ανατεθεί από τον Πρόεδρο Τραμπ με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13849 στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και σε διαβούλευση με τον Υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin, να επιβάλετε κυρώσεις στους Τουρκικούς θεσμούς σύμφωνα με το άρθρο 231 του Νόμου για την Αντιμετώπιση Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA), για την απόκτηση των πυραύλων Ρωσικής κατασκευής S-400, όπως δικαίως επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Κινεζικούς θεσμούς το 2018.

Η ΑΧΕΠΑ είναι ανοιχτή για περαιτέρω συζήτηση επί των θεμάτων αυτών. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και την προσοχή.

Με τιμή,

George G. Horiates, Esq.

Πρόεδρος

(Η μετάφραση έγινε από την Επιτροπή ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ που αποτελείται από τον Πρόεδρο Δημητρόπουλο Νίκο και μέλη του Τμήματος της Κέρκυρας)

Σχετικά άρθρα

Τελευταία νέα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com