Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσελέντης: Θα αντέξει η Αθήνα μεγαλύτερο σεισμό;

Published

on

Συνεχίζονται οι διαφωνίες των σεισμολόγων αναφορικά με τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ της Αττικής, αλλά και το ενδεχόμενο μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης στην Αθήνα.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Άκης Τσελέντης διαφώνησε με όσους υποστήριξαν ότι η πόλη άντεξε τον σεισμό, τονίζοντας ότι δεν παίζει τον ρόλο του επαγγελματία εφησυχαστή.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
ΠΕΡΙ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η πόλη άντεξε το σεισμό. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον άντεξε. Εκτός απο τις σημαντικές βλάβες κυρίως στα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα , είδαμε και το τεράστιο αλαλούμ που δημιουργήθηκε και με το κυκλοφοριακό, την ηλεκτροδότηση, την τηλεφωνία.

Αναρωτήθηκα λοιπόν άν με ένα σεισμό της τάξεως του 5 έχουμε αυτό το αλαλούμ , τι θα γινόταν ΑΝ χτυπούσε ένας σεισμός της τάξεως του 6 που είναι 30 φορές ισχυρότερος? Δεν είμαι επαγγελματίας εφησυχαστής και οφείλω να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν είπα ότι θα κάνει σεισμό 6 . Είπα ΑΝ κάνει σεισμό της τάξεως του 6 !!! Υπάρχουν ενεργά ρήγματα περιμετρικά της Αττικής που κάποια έχουν ωριμάσει και κάποια στιγμή θα βιώσουμε ένα μεγάλο σεισμό.

Η πόλη είναι έτοιμη να τον αντιμετωπίσει? Οι υποδομές μας ? Τα σχολεία μας? Νομίζω πώς όχι. Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας παρελήφθη σε διαλυμένη κατάσταση και γι αυτό ευθύνεται η ηγεσία του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας η πρώην ηγεσία της Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας και κατά προέκταση η απελθούσα κυβέρνηση. Είπα ότι αν δεν ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που συντόνισε κάπως τα πράγματα η κατάσταση θα ηταν σαφώς χειρότερη. Το επαναλαμβάνω.

Όσον αφορά τις Αλκυονίδες. Η περίοδος επανάληψης είναι 40-45 χρόνια. Το 2021 συμπληρώνονται 40 χρόνια απο τον σεισμό του 1981. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μέσα στα επόμενα χρόνια να βιώσουμε ένα σεισμό της τάξεως του 6. Παρακολουθούμε στενά την περιοχή όπως και πολλά άλλα διεθνή Ινστιτούτα. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό. Από χτές όχι αύριο.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως σοβαρή αντισεισμική θωράκιση και γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χτυπήσει ένας σεισμός. Και αυτό θα γίνει από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και όχι με κριτήριο αν αρέσουν ή όχι στον εκάστοτε υπουργό χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις. Γιατί ένας άνθρωπος με ελλιπείς γνώσεις επικεφαλής ενός νευραλγικού τομέα που ασχολείται με φυσικές καταστροφές είναι επικίνδυνος γιατί με την ανικανότητά του πολλαπλασιάζει το μέγεθος της καταστροφής.

Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μας δίνει όπλα να αμυνθούμε στη φύση . Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προγράμματα εξομοίωσης φυσικών καταστροφών? Δημιουργούμε τον οικιστικό ιστό στους υπολογιστές τοποθετούμε τα διάφορα ρήγματα , διεγείρουμε κάθε ένα από αυτά και βλέπουμε τις επιπτώσεις στην πόλη ώστε να σχεδιάσουμε την προστασία της. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για φωτιές ή πλημμύρες, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί στο Μάτι και στην Μάνδρα αλλά δεν έγινε.

Advertisement