Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Ποιο Πάσχα; Σχολεία από 1η Ιουνίου λέει το αισιόδοξο σενάριο του Υπ. Παιδείας!

Published

on

νηπιαγωγείο δημοτικό σχολείο κορωνοϊός

Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη εμφανίστηκε σήμερα στο OPEN TV, δηλώνοντας ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν αμέσως μετά Πάσχα, εκτός αν οι ειδικοί διαπιστώσουν ότι πρέπει να παραμείνουν κλειστά λόγω του κορωνοϊού». Ότι δηλαδή, σε ακριβώς τέσσερις εβδομάδες από σήμερα τα πάντα θα είναι έτοιμα για να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις τους. Στην καθομιλουμένη, το «εκτός αν» έχει τη σημασία της εξαίρεσης, μιας εξέλιξης που συγκεντρώνει σαφώς λιγότερες πιθανότητες από κάποια άλλη, σαφώς πιθανότερη.

Επειδή δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η κυρία Ζαχαράκη αγνοεί την πραγματικότητα, αποδίδουμε το ολίσθημά της σε μια προσπάθεια «καθησυχασμού» των πολιτών. Η οποία όμως είναι παντελώς άστοχη και προετοιμάζει τους Έλληνες για μια «πιθανή εξέλιξη» που είναι μαθηματικά αδύνατον να προκύψει. Αν δε, θεωρεί ότι το «εκτός αν» την καλύπτει, πάμε πάσο…

Είναι άγνωστος ο λόγος που μια υφυπουργός εμφανίζεται με τόσο επιπόλαιο δημόσιο λόγο, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημικής κρίσης. Διότι μονάχα περί επιπολαιότητας μπορεί να μιλά κάποιος, όταν στέλεχος της κυβέρνησης μιλά για άνοιγμα σχολείων, την ώρα που «ισχυρότεροι» συνάδελφοί της δε βλέπουν «επιστροφή στην κανονικότητα» πριν από τα μέσα Μαΐου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε το πρωί της Κυριακής αυτό που εν πολλοίς θεωρούταν αυτονόητο: δεν θα υπάρξει πασχαλινή έξοδος. Θα ήταν εξωφρενικό και εντελώς εκτός πραγματικότητας το αντίθετο, αφού όλοι οι κόποι ως τότε θα πήγαιναν στράφι μέσα σε ελάχιστα 24ωρα. Η διασπορά του κορωνοϊού θα ήταν άνευ προηγουμένου, από πολίτες που θα έβρισκαν την ευκαιρία να ξεδώσουν και να αναπληρώσουν τον «χαμένο χρόνο» του περιορισμού στο σπίτι.

Πριν από λίγες μέρες, ο Σωτήρης Τσιόδρας, σκοπίμως ή εν τη ρύμη του λόγου, αποκάλυψε πως για να έχουν πραγματική αξία τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας θα πρέπει να διαρκέσουν ιδανικά γύρω στις 10 με 11 εβδομάδες. Δηλαδή τουλάχιστον δυόμισι μήνες. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, αυτό ήταν το χρονικό διάστημα που λειτούργησε ευεργετικά στην επαρχία Χουμπέι (εκεί όπου υπάγεται η Γουχάν) και που βοήθησε καταλυτικά στον απόλυτο έλεγχο εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι πληροφορίες που μεταφέρει σήμερα το POPULUS δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, μια και προέρχονται από άκρως αξιόπιστες πηγές. Αυτές οι πληροφορίες λένε πως στα μοντέλα που εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας δεν προβλέπεται άνοιγμα σχολείων πριν την 1η Ιουνίου. Και αυτή είναι η πιο αισιόδοξη προσέγγιση, με δεδομένο ότι υπάρχει το μεγάλο «αγκάθι» των Πανελλήνιων. Όσο για τι λένε τα λιγότερο αισιόδοξα σενάρια; Αφήστε το καλύτερα. Μέχρι και συνέχιση της χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος, ο σχεδιασμός του Υπ. Παιδείας εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο προγραμματισμού που εξετάζει η κυβέρνηση. Όσο η Ιταλία και η Ισπανία μετρούν σε χιλιάδες τους νεκρούς τους και συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι σε Γαλλία, Αγγλία και βέβαια στις ΗΠΑ, δε συζητείται καν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και η επιστροφή στην κανονικότητα.

Advertisement